Handstand op enkels, met hulp

Vorm:
Niveau:
Aantal personen:
Positie van de boven:
Positie van de onder:
Gymfiguur:

Een goede manier om de handstand te oefenen, behalve met gebruikmaking van het in de inleiding genoemde hulpmiddel, is op de enkels, met steun aan de schouders. O zit op de grond. B pakt de benen van O juist boven de enkels en legt ze op schouderbreedte. O pakt B hoog aan de boven armen, dichtbij de oksels, met de duimen aan de borstzijde en de vingers aan rugzijde. B brengt zijn schouders recht boven zijn handen en loopt zover mogelijk in.

Op een seintje (kneepje) van O springt B met twee benen tegelijk naar de handstand. B houdt zijn benen ingetrokken en leunt niet te veel tegen O. Als B moeilijk inspringt kan O hem helpen door iets te scheppen: O laat B naar zich toe komen en laat hem iets zakken.

B houdt zijn armen gestrekt en draait eerst zijn bekken boven zijn schouders en daarna zijn voeten. O kan B aanwijzingen geven hoe hij zich moet korrigeren. Staat B niet goed boven zijn handen dan brengt O de schouders van B boven zijn handen zonder B eraf te duwen.

B strekt zijn benen. Hij let erop dat hij in een lijn boven zijn handen staat, en maakt zich strak. Hij korrigeert alleen met zijn handen.

Staat B goed dan laat O hem los.

variaties: 
Handstand op enkels, met hulp Handstand op enkels, met hulp Handstand op enkels, met hulp
Handstand op enkels, met hulp Handstand op enkels, met hulp
source: 

Uit 'Akrobatiek' van Gerard en Benny Huisman