Staan op schouders vanuit schouderzit via mitella

Vorm:
Niveau:
Aantal personen:
Positie van de boven:
Positie van de onder:

B zit op de schouders bij O en plaatst de linkerhand op het hoofd van O. De rechterhanden vinden elkaar in de vinger-pols-greep. O houdt zijn rechterhand ongeveer op ooghoogte en iets voor zich. B plaatst zijn linkervoet in de elleboogholte van de linkerarm van O die deze arm tegen zijn lichaam geduwd houdt ("mitella").

Steunend op hoofd en arm van O gaat B staan op zijn linkerbeen en plaatst zijn rechtervoet op de rechterschouder van O. Met zijn hoofd geeft O zo snel mogelijk steun aan het scheenbeen van B.

Nog steeds steunend op zijn armen plaatst B nu ook zijn andere voet op de schouder. O strekt ondertussen zijn rechterarm.

Als beide voeten goed staan plaatst O eerst zijn linker en vervolgens zijn rechterhand achter de kuiten van B, zodat die kan gaan staan. Truk 96 geeft een precieze beschrijving van het schouderstaan.

Staat B stabiel dan laat O zijn kuiten los.

Terug: de beweging terug naar schouderzit verloopt bijna omgekeerd. Het enige verschil is dat B een been naar voren brengt en niet in de elleboogholte plaatst.

Staan op schouders vanuit schouderzit via mitella Staan op schouders vanuit schouderzit via mitella Staan op schouders vanuit schouderzit via mitella
Staan op schouders vanuit schouderzit via mitella Staan op schouders vanuit schouderzit via mitella
Bekijk video
international: 
Heet ook wel de Napoleon
source: 

Uit 'Akrobatiek' van Gerard en Benny Huisman