Wagen met stoel

Vorm:
Niveau:
Aantal personen:
Positie van de boven: ,
Positie van de onder:
Gymfiguur:

Deze truuk wordt opgebouwd door een onderpersoon, een tussenpersoon en een bovenpersoon. De tussenpersoon draagt een riem. T legt O in de wagen-positie.

T plaatst zijn linkervoet helemaal op het bovenbeen van O vlak boven de knie, en pakt de rechterhand in de vinger-pols-greep. O buigt zijn rechterarm iets maar houdt er wel spanning op.

T stapt, steunend op de arm van O, op de benen van O en plaatst ook zijn rechtervoet. T gaat op zichzelf staan en buigt zijn benen (stoel-positie), zodat O met een hand de riem vast kan pakken. B komt tegenover T staan. B en T staan dicht bij elkaar en pakken elkaar in de elleboog-greep.

Er volgt een tempo-beweging zoals bij de stoel via tempo en B springt op de stoel met zijn voeten vrij hoog op de bovenbenen van T. T ondersteunt B krachtig.

B probeert zich, ondersteund door T, onmiddellijk uit te strekken. B en T glijden uit naar de pols-pols-greep. T komt iets omhoog waardoor B iets meer komt te hangen. B en T houden deze positie vast.

O duwt T en B iets naar voren en komt omhoog, zodat zijn hand los komt van de grond.

Staat de truuk stabiel dan kunnen T en B een hand loslaten.

De afsprong wordt gestart door O die verder omhoog komt. T ondersteunt B aan de polsen bij het afspringen. O, T en B komen alle drie te staan.

variaties: 

Wagen met handstand; Zie bv. Handstand op knieën indraaien

Wagen met stoel Wagen met stoel Wagen met stoel
Wagen met stoel Wagen met stoel Wagen met stoel
Wagen met stoel Wagen met stoel Wagen met stoel
Wagen met stoel
source: 
Uit 'Akrobatiek' van Gerard en Benny Huisman. Foto 1: Trio Drie Hoog Achter (Noël Spauwen, Hans de Cock en ...), Avignon, 1986. Foto 2: Ron Vonk Foto 3: 'Four high' in 1939